Select Page

Voor veel mensen breekt de vakantietijd aan. Vakantie is volgens Van Dale “de jaarlijks toegekende vrije tijd voor werkenden”. Maar wat is vrije tijd? Als oud student Vrijetijdskunde 😉 heb ik een definitie onthouden als de tijd die je niet hoeft te besteden aan verplichte of noodzakelijke activiteiten. En daar gaat het aan het begin van veel vakanties volgens mij mis.

Koffers smallVoordat je met een gerust hart op vakantie kunt gaan, moeten er op je werk nog bergen werk verzet worden en moet het restant vaak overgedragen worden of je neemt toch nog wat werk mee tijdens de vakantie. Heb je dan eenmaal de deur op je werk dichtgetrokken, dan staat het thuisfront te trappelen om de vakantie te laten beginnen. Voor jou begint de vakantiestress nu pas echt, want alle vakantieinkopen moeten nog gedaan worden en de koffers nog gepakt. Het moment van vertrek lijkt verder weg dan ooit. En het bizarre is dat dit scenario zich ieder jaar herhaalt. Maar …. dat kan anders!

In een eerder blog schreef ik al over een draaiboek voor een verhuizing, dat kan ook voor het op vakantie gaan.  een voorbeeld van een “Draaiboek van vertrek”. Daarnaast is een checklist is een ontzettend handig hulpmiddel bij het inpakken van je koffer voor vakantie of weekendje weg. Het zorgt er voor dat je hoofd eerder leeg is en jij, samen met je gezin, sneller van je vakantie kunt genieten. Op de site http://www.meenemen.nl/inpaklijst vind je een goede basis voor zo’n checklist. Mis je het eerste jaar zaken voeg ze aan je lijst voor volgend jaar toe. Zo wordt het ieder jaar makkelijker. En gaan er straks drie jaar op rij spullen ongebruikt mee terug, schrap ze dan van je lijst. Zo creëer je je persoonlijke checklist en is vakantiestress definitief verleden tijd.

Bon voyage! Frédérique